Sign in

Ξεναγήσεις

Προορισμοί
6 countries
Στα ίχνη του Ομήρου audio tour

Η Περιφέρεια Β.Αιγαίου για τη Συνεργασία της με την Clio Muse

Η Χίος είναι γνωστή ως «το νησί της μαστίχας και του Ομήρου», αφού η παράδοση τη συνδέει με το μεγάλο επικό ποιητή της αρχαιότητας, ως γενέτειρά του.


Το Τμήμα Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χίου (Π.Ε. Χίου) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με αντικείμενο την προβολή των νησιών της Π.Ε. Χίου (Χίος, Οινούσσες και Ηρωική Νήσος Ψαρών) ως τουριστικών προορισμών, έχει θέσει ως στόχο τα τελευταία χρόνια να αναδείξει και να προβάλλει πιο συστηματικά τη σχέση της Χίου με τον Όμηρο. Πρόκειται για μία ανάγκη που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, μέσα από συζητήσεις με εκπροσώπους φορέων του τουρισμού και εκθέσεις και εργασίες σχετικά με την συγκρότηση του brand της Χίου ως προορισμού. Όλα τα παραπάνω κατέδειξαν την ανάγκη να αναλάβουμε συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την ενίσχυση της προβολής της σχέσης του νησιού με τον Όμηρο και την Ομηρική κληρονομιά.


Παραδοσιακά, ως φορέας η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στηρίζει το συνέδριο της Ομηρικής Ακαδημίας, που διεξάγεται εδώ και είκοσι χρόνια στη Χίο και αποτελεί τη μοναδική Ακαδημία της Euroclassica, που εστιάζει στις Ομηρικές σπουδές. Πρόκειται για ένα διεθνές συνέδριο που προσελκύει ακαδημαϊκούς και σπουδαστές από όλον τον κόσμο. Επίσης, συζητήσαμε και με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα το ενδεχόμενο στήριξης εκπαιδευτικών δράσεων και θερινών σχολείων σχετικών με τον Όμηρο στη Χίο. Όμως, σε έναν κόσμο που αλλάζει, λόγω της πανδημίας, οι δράσεις αυτές έχουν αναβληθεί για την ώρα.


Το 2019, στο πλαίσιο του Έργου «Δράσεις Τουριστικής Προβολής Π.Ε. Χίου», περιγράψαμε την υλοποίηση των δύο πρώτων δράσεων: (α) την δημιουργία και τοποθέτηση εικαστικών banners στην αίθουσα αφίξεων του Κρατικού Αερολιμένα Χίου «ΟΜΗΡΟΣ» και (β) την υλοποίηση μίας ψηφιακής ξενάγησης υπό τον τίτλο «Στα ίχνη του Ομήρου».


Απευθυνθήκαμε στην Clio Muse λόγω της εξειδίκευσής της ως εφαρμογής θεματικών ψηφιακών ξεναγήσεων που παρέχονται μέσω έξυπνων κινητών ή tablet. Όμως δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι πρόκειται για την πλέον εξειδικευμένη πλατφόρμα δημιουργίας και διανομής πολιτιστικού περιεχομένου που προάγει και αναδεικνύει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά μέσα από τις νέες τεχνολογίες ή το portfolio που μας έπεισε. Η αξιοποίηση της τεχνικής αφήγησης ιστοριών για τη συγκρότηση της ξενάγησης ήταν ιδανική για το έργο που είχαμε στο μυαλό μας. Δεδομένου ότι τα υλικά κατάλοιπα που τεκμηριώνουν την σχέση της Χίου με τον Όμηρο είναι περιορισμένα, η δημιουργία μιας ψηφιακής ξενάγησης που θα εκτείνεται σε όλο το νησί θεωρήθηκε ενδεδειγμένη λύση.


Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το αποτέλεσμα, το οποίο αποτελεί ένα καινοτόμο προϊόν τουριστικής προβολής και πληροφόρησης, και το οποίο θεωρούμε ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην προβολή της Χίου ως νησιού του Ομήρου. Πέραν τούτου, θεωρούμε ότι η ξενάγηση μπορεί να έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, οπότε θα την επικοινωνήσουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα των νησιών μας, αλλά και ανά την Ελλάδα, στοχεύοντας στον μαθητικό τουρισμό.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Περιφερειακή Ενότητα Χίου

Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου με τα νησιά Χίο, Οινούσσες και Ψαρά ανήκει διοικητικά στη νησιωτική Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Στα ανατολικά του Αιγαίου, χαρακτηρίζεται από πολιτιστική ποικιλότητα λόγω της συνεχούς κατοίκησης του χώρου από τους προϊστορικούς χρόνους