Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένας συλλέκτης με πάθος για τα βιβλία, στο Παρίσι των αρχών του 19ου αιώνα, θέλησε να δωρήσει τη συλλογή του με 3696 σπάνιους τίτλους σε ένα μικρό χωριό της ορεινής Ηλείας, την Ανδρίτσαινα. Πόσο μάλλον, αν αναλογιστούμε ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είχε έρθει ποτέ στην Ελλάδα και η μόνη του σύνδεση με το μέρος ήταν ότι επρόκειτο για τη γενέτειρα του πατέρα του. Ανακαλύψτε την Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας.
Ο συλλέκτης ήταν ο Κωνσταντίνος Αγαθόφρων Νικολόπουλος (1786-1841), ο οποίος γεννήθηκε στην Σμύρνη και εργάστηκε ως καθηγητής ελληνικής λογοτεχνίας και δάσκαλος σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ο Νικολόπουλος, με επιστολή προς τους συμπατριώτες του, ενημερώνει για την επικείμενη δωρεά της βιβλιοθήκης του προς το δήμο Ανδρίτσαινας. Κάνοντας μία σύντομη αποτίμηση της 30χρονης παραμονής του στο Παρίσι, εκφράζει την επιθυμία να μεταβεί στον τόπο καταγωγής του και να ζήσει εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του. Τον Ιούνιο του 1841 ο Νικολόπουλος πεθαίνει ξαφνικά στο Παρίσι.
Από μία ειρωνεία της τύχης, τα βιβλία που τόσο αγαπούσε φαίνεται πως τον οδήγησαν στο πρόωρο τέλος του. Πιθανολογείται ότι, ενώ τα καθάριζε, τοποθετώντας τα σε κασόνια για να προστατευτούν κατά τη μεταφορά τους στην Ελλάδα, έγδαρε το χέρι του. Η πληγή ήταν βαθιά, γρήγορα μολύνθηκε και λίγες μέρες μετά πέθανε, στο νοσοκομείο Hotel Dieu του Παρισιού, από τέτανο.
Σήμερα η δωρεά αυτή, αλλά και μεταγενέστερες από σημαντικούς ευεργέτες, φυλάσσονται στην Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας, γνωστής και ως “Νικολοπούλειο”, η οποία αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές βιβλιοθήκες της χώρας.
Η Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας διαθέτει σπάνια δείγματα της παγκόσμιας εκδοτικής και τυπογραφικής ιστορίας με εξαιρετικές βιβλιοδεσίες, εκπληκτικά χειρόγραφα και μοναδικούς τίτλους Ελλήνων, Λατίνων και Γάλλων συγγραφέων.
Κατά την επίσκεψή σας, μην παραλείψετε να θαυμάσετε από κοντά μία από τις πρωιμότερες εκδόσεις των “Επινικίων” του Πινδάρου που χρονολογείται από το 1515, αλλά και τη χειρόγραφη επιστολή του Κολοκοτρώνη, του ήρωα της ελληνικής επανάστασης, ακούγοντας τις ενδιαφέρουσες ιστορίες που περιλαμβάνονται στην νέα μας δωρεάν ακουστική ξενάγηση.
Στην Clio Muse είμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι που μεταφέρουμε μέσα από την εφαρμογή μας την ιστορία μιας τόσο σημαντικής επαρχιακής βιβλιοθήκης στα αυτιά χιλιάδων Ελλήνων και ξένων ακροατών.
Tip: Αν μείνετε στην Ανδρίτσαινα για κάποιες μέρες, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα υπόλοιπα αξιοθέατα της περιοχής όπως το Λαογραφικό μουσείο και την Τρανή Βρύση, καθώς και το περίφημο μνημείο UNESCO, το ναό του Επικούριου Απόλλωνα, αντίγραφα της ζωφόρου του οποίου θα βρείτε στις αίθουσες της βιβλιοθήκης.