Sign in

Ξεναγήσεις

Προορισμοί
6 countries
2

12 Tips για μια Αξέχαστη Μέρα στην Κνωσό

Κνωσός, το άντρο του πολιτισμού. Το μεγαλύτερο και λαμπρότερο κέντρο του μινωικού πολιτισμού. Σε απόσταση μόλις 5 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του Ηρακλείου, αποτελεί πόλο έλξης που γοητεύει. Πλούσιο σε φυσικό τοπίο, με παγώνια να κυκλοφορούν ελεύθερα στο χώρο που κάνουν την εμπειρία σου μοναδική.

Είχα την τύχη και την ευκαιρία να επισκεφτώ τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού πέρυσι το καλοκαίρι και ειλικρινά εντυπωσιάστηκα. Η αλήθεια είναι πως επειδή πήγα με την οικογένειά μου, ο χρόνος δεν μου έφτασε. Ο μπαμπάς, γκρινιάρης και ανυπόμονος, ήθελε να φύγουμε από νωρίς. Η μαμά, μαγεμένη από το χώρο και τις σκέψεις της. Ο αδερφός, βιαστικός για βουτιές. Και εγώ, όντας παιδί της μαμάς, φίλη και λάτρης του πολιτισμού, ήθελα πολύ ακόμα για να μπορέσω να χορτάσω τον μινωικό πολιτισμό.

Μαζί με τη βόλτα στην Κνωσό καταφέραμε και επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. Είναι από τα πιο όμορφα και κατατοπιστικά μουσεία που έχω πάει, χωρίς να κουράζει από περιττές πληροφορίες και λόγια. Γοητευμένη λοιπόν από αυτό το ταξίδι στο χρόνο, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα παρακάτω και να σας δώσω κάποια tips για να μπορέσετε να απολαύσετε τη βόλτα σας όπως της αρμόζει.

Οι πρώτες ανασκαφές στην Κνωσό πραγματοποιήθηκαν το 1878 από τον Μίνωα Καλοκαιρινό, αλλά ακολούθησαν ανασκαφές από τον Άγγλο Arthur Evans, οι οποίες αποκάλυψαν ολόκληρο το ανάκτορο, το 1931. Έδρα λοιπόν του βασιλιά Μίνωα και πρωτεύουσα του κράτους του. Η περίοδος ακμής της πόλης χρονολογείται στη μινωική εποχή (2000 – 1350 π.Χ.), όπου και αποτέλεσε το πιο βασικό και πολυπληθέστερο κέντρο της Κρήτης.

Τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού είναι τα παρακάτω: Ανάκτορο Κνωσού, Μικρό ανάκτορο Κνωσού, Βασιλική έπαυλη, Οικία των τοιχογραφιών, Νότια οικία, Ανεξερεύνητη οικία, Ξενώνας, Βασιλικός τάφος – ιερό.

Το πιο εντυπωσιακό από τα μινωικά ανάκτορα είναι το Ανάκτορο της Κνωσού, που αποτελούσε το κέντρο διοίκησης της Κνωσού. Χωρίζεται σε διάφορα τμήματα, καθένα από τα οποία είχε ξεχωριστή χρήση. Είναι χτισμένο στο λόφο της Κεφάλας και είναι εύκολα προσβάσιμο από το κέντρο του νομού, αλλά και από γειτονικές παραλίες. Πολύπλοκοι διάδρομοι και κλιμακοστάσια διαμορφώνουν ένα συγκρότημα που μοιάζει με λαβύρινθο και δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να θαυμάσει σημαντικές αρχιτεκτονικές καινοτομίες.

Tips & helpful info:

1. Πάρτε πολύ νερό! Επειδή η ζέστη ειδικά τώρα το καλοκαίρι είναι ανυπόφορη, πάρτε μαζί σας μπόλικο νερό. Μιλάω εκ πείρας, πήγα απλά πανέμορφη, με μία κάμερα στο χέρι. Δεν θέλετε να ξέρετε τη συνέχεια. Νερό, πολύ νερό.

2. Φροντίστε να πάτε νωρίς το πρωί ή το απογευματάκι, για να γλιτώσετε την άπειρη ουρά και τη ζέστη. (Ωράριο Λειτουργίας: Θερινό 08:00 – 20:00 & Χειμερινό 08:00 – 15:00) (Τηλέφωνο επικοινωνίας αρχαιολογικού χώρου: 2810231940)

3. Πάρτε μαζί σας καπέλο και αντηλιακό, ο χώρος έχει αρκετά ακάλυπτα σημεία και ελάχιστη σκιά. Είναι απαραίτητα, αν θέλετε να γλιτώσετε την ηλίαση, πιστέψτε με.

4. Be your own guide. Για να μην ταλαιπωρείστε μέσα στον ήλιο, και για να ενημερωθείτε για τους μύθους που κυκλοφορούν, πάρτε μόνο το κινητό και τα ακουστικά σας, κατεβάστε το Clio Muse Αpp και περιηγηθείτε στην Κνωσό με μια αλλιώτικη ακουστική ξενάγηση! Ακούς, διαβάζεις και απολαμβάνεις την Κνωσό στο δικό σου χρόνο μέσα από ενδιαφέρουσες ιστορίες.

5. Η πρόσβαση είναι εύκολη και γρήγορη. Μόλις 15 με 20 λεπτά από το κέντρο του Ηρακλείου και φτάσατε! Οι τρόποι να πάτε είναι δύο. Αυτοκίνητο ή λεωφορείο που περνάει από το κέντρο και είναι το No2: «Κνωσός».

6. Εξαιρετικά σημαντικό για έναν τέτοιο χώρο είναι πως υπάρχουν αρκετά σημεία που είναι προσβάσιμα για ΑΜΕΑ.

7. Προτιμότερο και πιο βολικό είναι ένα κλειστά και άνετα παπούτσια. Υπάρχει μπόλικο χώμα και κάποιες πέτρες, οπότε το σανδάλι για παράδειγμα δεν είναι και η καλύτερη επιλογή.

8. Οι τιμές είναι προσιτές και ισχύουν και για τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, και για το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.
Τιμές: ολόκληρο 15€, μειωμένο 8€, παιδιά κάτω από 18 ετών δωρεάν.

9. Αξίζει να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, μετά από τη βόλτα σας στην Κνωσό. Ο ένας χώρος συμπληρώνει τον άλλον και έτσι θα έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον μινωικό πολιτισμό. (Ωράριο Λειτουργίας: 08:00 – 20:00 – Τηλέφωνο: 281027900)

10. Οργανώστε το χρόνο σας σωστά, για να μην σας φύγει χωρίς να το καταλάβετε. Στον αρχαιολογικό χώρο θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες, ενώ στο μουσείο περίπου 3, αναλόγως βέβαια με την τρέλα σας.

11. Συνδυάσετε την επίσκεψη με μπάνιο σε κοντινές παραλίες. Γούρνες, Γούβες και Κόκκινο Χάνι είναι μερικές ενδεικτικές προτάσεις, γεμάτες ομορφιά.  

12. Δεν θα σας αφήναμε νηστικούς, όσο περνάει από το χέρι μας. Δύο κοντινοί γαστρονομικοί προορισμοί είναι ο Minotavros (2810328720) και ο Russakis (2810231918).

Οι μινωικές διαδρομές συνδυάζουν το μύθο, την ιστορία, αλλά και την παράδοση, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τη ζωή των Μινωιτών.  Είναι τρομερό πως όλα αυτά που ακούς και διαβάζεις τόσα χρόνια έχεις τη δυνατότητα να τα ζήσεις και να τα «διαβάσεις» από κοντά, με τα δικά σου μάτια.

Άφησε λοιπόν τον Πρίγκιπα με τα Κρίνα και τα ιστορικά δελφίνια να σε ταξιδέψουν χιλιάδες χρόνια πίσω.

Και, αν δεις μια τρελή με κόκκινα μαλλιά και μια φωτογραφική στο χέρι να απαθανατίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια, εγω θα ’μαι. Τα λέμε από κοντά!